12 Aralık 2016 Pazartesi

SWIFT OBJECTİVE-C VE DİĞER DİLLER

SWIFT OBJECTİVE-C VE DİĞER DİLLER

Objective-C dilinin isminden de dikkat edeceğiniz üzere C dilinden gelmektedir. Bu Objective-C dilini her ne kadar güçlü yapsa da hem öğrenilmesinin zorluğu hem de programcıların kodlama esnasında yaşadığı yönetim zorlukları oldukça fazlaydı. Kısmen de olsa Apple firması bu sebeplerden dolayı 2014 yılında Swift programlama dilini duyurdu.
Apple firmasının Objective C dilinden Swift diline geçmesine sebep olan diğer etmenleri anlayabilmemiz için C programlama dili günümüzde kullanılan bir çok programlama dilinin atası konumundadır. Bunlardan en bilindikleri JAVA ve Objective-C  dilleridir.
C , her ne kadar çok güçlü bir programlama dili olsa da programcılar tarafından öğrenmesi kolay değildir. Ayrıca C ile büyük projeler geliştirmek ciddi uzmanlık gerektirecek kadar zor. Bunun  sebebi ise hassas bir dil olması ve hata yönetiminin zor olmasıdır. Bu zorlukların üstesinden gelebilmek için Objecive-C dilinde yapısal programlama kullanılmaktadır. Yapısal programlama problemlerinin ufak parçalara bölünerek giderilmesi mantığına dayanan bir yapıdır. Günümüzde ki bir çok programlama dili hala yapısal programlamayı kullanmaktadır. Android  platformu için geliştirilen uygulamalar ve Google Play üzerindeki uygulama zenginliği her geçen gün artarken App Store'un bu zenginliği yakalayamaması Apple firmasının geliştiriciler için bazı kolaylıklar sunmaya itti. Bunun sonucunda da biraz önce belirttiğim üzere Swift Programlama dili ortaya çıktı.
Swift programlama dilinin ortaya çıkması her ne kadar bazı sorunlar beraberinde getirse de Apple'ın bu konuda  çözümleri oldukça esnekti. Ayrıca her ne kadar Swift ile Objective-C dili çok farklıymış gibi görünse de mantıksal benzerlikler Apple adına ciddi mühendislik becerileridir. Swift programlama dili piyasaya çıktığında yeni bir programlama dili olmasından ötürü bazı korkuları da beraberinde getirdi. Yeni bir programlama dilinin güçlü olmaması konusunda insanların çekinceleri vardı. Fakat kısa bir süre sonra bu korku yerini güvene bıraktı.
Hem swift dilinin güç ve esneklik olarak beklentilerin üstünde olması hem de Objecive-C dilinin kütüphanelerini kullanabilmesi geliştiricileri mutlu etmeyi başardı. Apple mühendislerinin Swift  üzerindeki başka bir beceri de geliştiricinin Objecive-C dilinde geliştirdiği modülleri Swift dilinde de problemsiz bir şekilde kullanabilmesidir.
Objective-C ile swift dilinin en byük ortaklığı belki de sadece İOS ve OS X platformları için uygulama geliştirilebilmesidir. Aslında bu biraz Apple firmasının dijital ortamdaki ırkçılığından kaynaklanmaktadır. Tabi buna anlam vermek az da olsa mümkün. Çünkü swift dili ile diğer mobil platform için uygulama geliştirmemizi sağlayan  diller  arasında belirgin farklar var. Bunlardan en çok göze çarpan farklılık tasarımdaki farklılıklardır. Swift programlama dilinde geliştirdiğiniz uygulamalara harika görsellikler katabiliyorsunuz. Swift programlama dilini kullanmanızın bir farklı avantajı ise hedef kitlenizdir. Yani İPhone veya İPad kullanıcıları hatta MAC kullanıcıları Windows veya Android  kullanan kişilere nazaran uygulamalara daha fazla para harcamaktadır. Bu da sizin daha fazla kazanacağınız anlamına gelmektedir.
Swift programlama dili  Objective-C kadar güçlü bir dildir. Hem güçlü hem de konuşma diline yakın olması ise sık sık dile getirdiğim gibi Apple mühendislerinin büyük bir başarısıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.