14 Aralık 2016 Çarşamba

XCODE ORTAMINI TANIMA


XCode programını ilk açtığımızda bizi karşılayan ekranda ister yeni bir proje oluşturabilirsiniz. İstersek sağ taraftaki panelden daha önce oluşturduğumuz bir projeyi  açabiliriz.  Proje oluşturmadan önce Swift dilinin temellerini atmamız gerekmektedir. Bunun için XCode programının bize sunduğu imkanlardan sonuna kadar yararlanacağız. Playground proje türü daha çok ufak oyun uygulamaları , kod parçalarını derlemeye gerek kalmadan deneme ve hızlı sonuç alma , algoritma öğrenme /öğretme işlemleri için üretilmiş bir türdür.

Playground projesi oluşturmak için yukarıdaki resimde gördüğünüz üzere Get started with a playground seçeneğini seçmeliyiz. Bu seçeneği seçtikten sonra karşımıza gelen ekranda Name ve Platform olmak üzere iki tane alan bulunmaktadır.

Bu alanlardan Name kısmına proje için belirteceğimiz ismi girmeliyiz. Platform kısmına ise bize üç seçenek sunulmaktadır. Bunlar : OS X , İOS ve tvOS seçenekleridir . tvOS adından anlaşılacağı üzere Tv vb. aygıtlara , OS X  Apple firmasının masaüstü işletim sistemidir. OS X ise Mac bilgisayarlarda standart  olarak gelen işletim sistemidir. Diğer yandan , İOS ise İPhone ve İPad gibi mobil cihazlar için kullanılmaktadır.  Seçtiğimiz platforma göre kodlar kısmen de olsa farklılık göstermektedir. Özellikle İOS ile OS X  için yazdığımız kodlarda ciddi farklılıklar bulunmaktadır.
Masaüstü uygulamalar için Cocoa proje türü kullanılmaktadır. 
Sırada karşımıza çıkacak ekranda ise oluşturacağımız projeyi kaydedeceğimiz yer  sorulacaktır. Burada istediğimiz bir yeri seçerek sağ alt taraftaki  Create  butonuna tıklayın.,

Playground proje türünde ortam çok sade ve basittir. Yukarıdaki resimde 3 tane temel kısım görmekteyiz.

  • Birinci kısım en çok muhatap olacağımız kısımdır. Kodlarımızı birinci kısma yazacağız Playground uygulamasına has olarak.
  • İkinci kısımda yazdığımız kodların çıktısını (sonucunu ) göreceğiz. Daha önce de belirttiğim gibi derleme işlemine gerek kalmadan yazdığımız kodların sonucunu hızlıca göreceğiz.
  • Son olarak değinmemiz kısım ise Üçüncü kısım olan butonların yer aldığı kısımdır. Burada ki butonlar panelleri gizlemeye , tekrar göstermeye vb. işlemlere yaramaktadır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.