7 Mart 2017 Salı

ADK NEDİR ?

Accessory Development Kit (ADK) yani Aksesuar geliştirme Kit'i temelde Google tarafından oluşturulan basit Açık Aksesuar Standardına bağlı mikrokontrolör geliştirme kartıdır.

NOT: Daha konunun başındayken belirtmek istedim ; Konu boyunca Aksesuar  olarak ifade edilecek her şey ,Android cihaza bağlanabilen her türden donanım olarak anlaşılmalıdır.


Herhangi bir özelliğe sahip kart , ADK uyumlu olabilmesine rağmen şu an piyasada bulunan ADK uyumlu kartlar büyük çoğunlukla  Arduino tabanlıdır. Google da bu yönde karar vermiştir. Bu nedenle , referans kitinde Arduino Mega 2560 tabanını referans alınmıştır. Ayrıca Google bunu yazılım ve donanım geliştiricilerine açık kaynaklı olarak sunmuştur.
Donanım kartları ile iletişime geçmek için Android cihazların belirli kriterleri yerine getirmesi lüzumludur. Bu kriterleri Android 3.1 ve üzeri sürümleri kullanan veya Android 2.3.4 kullanan ( geri dönük port edilmiş - backported )cihazlar sağlamaktadır. Bildiğiniz gibi Android Cihazlar USB sürücü desteğine sahiptir  ve bu sürücüler aksesuar modunda çalışabilmeyi sağlamaktadır.


NOT: Aksesuar modu USB host yeteneğine sahip olan Android cihazlara harici donanımlarla iletişim izni vermektedir.


Açık aksesuar standardı ,USB Host için güç temin etmektedir. Ayrıca bağlı aygıtların numaralandırılmasını da sağlamaktadır. Bununla birlikte , USB 2.0 standartlarına göre Android cihaz şarj amacıyla 5V'luk  500mA güç sağlamak zorundadır. İlaveten ADK geliştirme kartları için birçok firmware    sağlamakta ve bunların içerisinde kütüphaneler , kaynak kodları ve Arduino Sketch'leri yer almaktadır.


NOT:  Bağlı aygıtların numaralandırılması ,bize  Android cihaza bağlı hangi aksesuarla (aygıtla ) iletişime geçileceğinin tespiti için gereklidir. Bu sayede uygulama  geliştirme esnasında doğru aygıtla iletişimi temin etmiş oluyoruz.


Ayrıca Google  örnek bir uygulama yayınlayarak sensörlerle Android cihazların yeteneklerini bir uygulamada göstererek referans oluşturmuştur.


İPUCU !!!
Standart Andoid ADK Demo Kit uygulamasını Google Play Store'dan indirebilirsiniz.


Bir ADK donanım projesi oluşturduğunuzda , artık siz de  Android cihazlar için bir aksesuar geliştiriyorsunuz demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.