11 Mart 2017 Cumartesi

DONANIM GELİŞTİRME KARTLARI

GOOGLE ADK 2011

Google ADK 2011,Mayıs 2011 ' de Google I/O ' da tanıtılan referans bir karttır. Ayrıca Açık Aksesuar Standardına sahip ilk karttır. Bu  tüm geliştirme araçlarının ve kodlarının açık olduğu , daha doğrusu açık kaynaklı olduğu anlamına gelir. Kit olarak gelen bu donanım , anakart diyebileceğimiz bir kart ve bir shield ile birlikte gelmektedir.


NOT !

Shield, Arduino'nun yeteneklerini ve kapasitesini artırmaya veya genişletmeye yarayan kartlardır. Bunlar Arduino kartımızın üzerine kolayca takılıp sökülebilmektedir.

                      Bu kartın üzerinde 3 tane belirgin giriş vardır (kartın pinleri hariç):
1. Bilgisayarınıza bağlamak için bir DC güç girişi
2. Telefon ve tabletinizi bağlamak için USB A tipi bir giriş
3. Kartınızı programlamak ve hata ayıklamak için USB B tipi bir girişe sahiptir.


Google ADK 2011 , ATmega2560 AVR mikrokontröllere sahip bir karttır. C dilinde programlanmak için dizayn edilmiştir. Bunun kullanıcılara getirisi Assembly dilini kullanan kartlara göre daha kolay programlamasıdır.
ATmega 2560 , 256 KB bir dahili Flash belleğe ve 8 bit bir işlemciye sahiptir. Ayrıca 16 mhz hızında çalışır. İlaveten 8 KB  SRAM ve 4 KB  EEPROM hafızası vardır. Kart 16 analog  giriş/çıkış pinine sahiptir. Analog değeri dijitale 10 bit çözünürlüğünde dönüştürerek  1024 farklı değeri gösterebilir.
Kart varsayılan olarak 5V ile çalışmaktadır. 54 tane dijital giriş/çıkış pini bulunan kartta 14 pin PWM ' ye izin verilmektedir.

Demo Shield farklı sensör ve aktüatörleri ( bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motor ) içeren ek karttır. Shield kelimesinin bir Arduino terimi olduğunu  ve ayrıca genişletme kartlarına verilen bir isim olduğunu söylemiştik. Shield 'lar anakartın üzerine oturacak şekilde tasarlanmıştır. Böylelikle Shield 'ın kullanmadığı bağlantı pinlerini kullanabilmekteyiz.

Demo Shield ' de bulunan bazı sensör ve aktüatörler :

& Bir Analog Joystick
& 3 Buton
& 3RGB LED
& Sıcaklık Sensörü
& Işık Sensörü
& Kapasitif dokunmatik alan
& 3 Servo bağlantısı
& Ekstra güç için iki tane röle (24 V 1A 'e kadar )


GOOGLE ADK 2012

Adın da anlaşıldığı gibi Google ADK 2012 Google I/O da tanıtılmıştır. ADK2012  Arduino Due platformunu temel almaktadır.

Donanım özellikleri şöyle :

& ARM 32 bit Cortex MP3 işlemci
&Andoid cihaz ve bilgisayar için iki ayru USB bağlantısı
& Işık , renk, yakınlık , sıcaklık , nem , barometrik basınç ve ivme sensörü
& Micro SD kart  desteği
& Bluetooth desteği

ADK 2011 ' e göre oldukça güçlü olan bu kart ne yazık ki sınırlı sayıda üretilmiş ve Google IO etkinliğinde geliştiricilere dağıtılmıştır.

ARDUİNO ADK

 Arduino ADK ,Arduino geliştiricileri  tarafından geliştirilen ATmega 2560 mikrokontrölere sahip bir karttır. Temel olarak Arduino Mega 2560 karını alsa da USB host özelliği sayesinde ondan ayrılmaktadır.



Google ADK 'ya oldukça benzeyen kart , DC güç için bir USB girişine , Android cihazları bağlamak için ise USB A tipi bir girişe sahiptir. Programlamak ve hata ayıklamak için ise USB B tipi bir girişi vardır.  CPS için 6 adet pin bulunur. CPS 'nin Türkçe karşılığı : devre üzerinde programlamadır. Bu kullanıcılara , mikrokontrolörü programlarken , kod atmak için mikrokontrolörü her seferinde yerinden söküp takmak yerine sadece kablo yardımıyla devre üstünden program atma imkanı verir.


ARDUINO DUE

Arduino ailesinin 8 biti terkettiği ilk karttır. 32 bit ARM Cortex-MP3 işlemci , içinde Dijital Sinyal  işlemcisi, 12 bit DAC ,UART, SPI, 12C ve diğer birimleri bulunmaktadır.


NOT !
Bit kavramıyla kastedilen cihazınızın işlemcisinin verileri işlediği yolun büyüklüğüdür.


Arduino DUE 'yi kullanıcılar için önemli kılan hem güçlü bir kart olması , hem de USB  OTG  özelliğine sahip olmasıdır.  Bu özelliği sayesinde ADK uyumlu bir kart olmaktadır.

NOT !

USB OTG 'nin açılımı On-The-Go . Bu sayede OTG desteği ile telefon kullanıcıları USB üzerinden diğer cihazlara hızlıca bağlanabiliyor .


IOIO

IOIO (yo-yo şeklinde telaffuz ediliyor ) PIC mikro denetleyici tabanlı bir geliştirme kartıdır. IOIO  Sparkfun Electronics tarafından Açık Aksesuar standardı duyurulmadan önce geliştirilmiş bir karttır. IOIO  kartı Android 1.5 ve üzeri bütün cihazları ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır.

Ürün Sparkfun tarafından artık satılmadığı için üzerinde durmaya gerek yoktur...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.