29 Nisan 2017 Cumartesi

MERHABA ARDUINO UYGULAMASI


İlk olarak Arduino’IDE ‘yi açıyoruz. Bir Arduino Sketch’i (her bir Arduino çalışmasına verilen ad ) iki tane ana fonksiyondan oluşur. Bunlardan ilki setup() fonksiyonudur ,sadece kod çalıştırıldığında bir defa çalışır.  Bu fonksiyonun içinde değişkenler ve pinler tanımlanır. Kütüphaneler kullanılmaya başlanır. Bu fonksiyon Arduino çalıştığında ve resetlendiğinde bir defa çalışır.

İkincisi ise 1oop( ) fonksiyonudur. Bu fonksiyon ise setup() fonksiyonunda tanımlanan G/Ç (giriş-çıkış/input-output) birimlerinin kontrolünü bizim yazdığımız koda göre yapar.

1oop ()fonksiyonu Arduino çalışmaya başladıktan sonra devamlı olarak çalışır, devamlı olarak başa döner ve döngüyü devam ettirir.

Bu iki fonksiyonu öğrendikten sonra artık meşhur “Merhaba Dünya” programımızı yazabiliriz. Arduino IDE’sinde yeni bir sketc’i açıyoruz

Arduino “Merhaba Dünya” Sketch’i :

#define ARRAY_SİZE   14

Char merhaba [ARRAY_SİZE]={“m,”e,”r,”h,”a,”b,”a,”d,”ü,”n,”y,”a”,”!”};

Voild setup() {

Serial.begin(115200);

}

Void loop (){

For (int   x =0;x<ARRAY_SİZE; x++){

Serial.print(merhaba[x]);

Delay(100);

}

Serial.println();

Delay(100);

}

Ve şimdi kodun ne yaptığını açıklayalım . İlk olarak dizimizin  boyutunu belirlemek için bir tane sabit belirledik. Değer olarak ise 14 değerini verdik setup () fonksiyonu içerisinde Arduino kartımızı seri iletişim için ayarlıyoruz.

115200 olarak verdiğimiz değer  baud-rate olarak adlandırılır.  Baud-rate bir saniyede ne kadar bit transfer edileceğini gösterir.  Seri iletişimde verinin doğru aktarılması için  baud-rate ‘in aynı olması gerekmektedir.



NOT :  Seri iletişim , en basit anlamıyla : dijital bilginin yani 1 ve 0’ların tek bir hat üzerinden  peşi sıra iletilmesi anlamına gelmektedir.



Daha sonra ise loop () fonksiyonu içerisinde for döngüsü oluşturarak  bu döngünün içerisinde karakterleri 100 milisaniye aralıkla Serial Monitor’ de yazmaktadır.



NOT:  Serial Monitör , seri haberleşme ile  Arduino’dan gönderilen verileri görüntülemek için kullandığımız eklentidir.

Serial Monitör ‘de sketch’imizin sonucunu görmeden yapmamız gereken iki adımımız var . İlk adımımız   menüden girip Arduino Mega ADK board’unu seçmek :

İkinci adım ise kartımızın doğru bağlanıp bağlanmadığını kontrol etmek için :

Bütün ayarları ve bağlantıları doğru yaptıktan sonra yapmamız gereken oldukça basit: kodu Verify  ettikten sonra karta Upload etmek. Kodu karta yükledikten sonra Serial Monitor’u açıp sonucu görebiliriz. Serial Monitor’u Tools menüsü altında bulabilirsiniz.

NOT:  Serial Monitor’un baud-rate  kısmındaki sayı ile programımızdaki baud-rate’in aynı olmasına dikkat edin. Aksi taktirde anlamsız yazılar görebilirsiniz.

Şuan da ilk Arduino  programımızı çalıştırmış ve ADK  içinde bütün ayarları yapmış bulunmaktayız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.